Skip to main content

Het is u vast en zeker al eens opgevallen dat er op steeds meer huizen in Nederland zonnepanelen komen te liggen. De panelen zijn weliswaar duur in de aanschaf, maar in de loop der jaren betalen zij zichzelf terug. U hoeft immers minder geld te betalen voor uw energie en dat scheelt natuurlijk weer op de maandelijkse lasten. Wilt u ook zonnepanelen op uw dak plaatsen? Dan kunt u hier een elektricien voor inschakelen. U kunt er echter ook voor kiezen om de zonnepanelen zelf op uw dak te plaatsen en te installeren. Dat scheelt u toch aanzienlijk in de kosten. Maar hoe kunt u zonnepanelen zelf installeren?

De zonnepanelen plaatsen

Voordat u kunt beginnen met het installeren van de zonnepanelen op uw dak, moet u natuurlijk weten waar de panelen moeten komen om het meeste rendement te behalen. Indien u dit bepaald heeft, is het zaak om de juiste benodigdheden aan te schaffen om de zonnepanelen te installeren.  Zorg ervoor dat u in ieder geval haken, rails en klemmen heeft. Plaats de haken op of onder een dakpan en bevestig hier vervolgens de rails bovenop. Wanneer dit allemaal gelukt is, kunt u de zonnepanelen naar boven slepen en deze op de rails bevestigen met behulp van de klemmen. Controleer vervolgens of alles goed vast zit en maak een opening in het dak voor het doorvoeren van de kabels.

Elektricien inschakelen voor afronding

Heeft u geen ervaring met het aansluiten van elektra? Dan is het verstandig om deze laatste stap uit te laten voeren door een elektricien. Hij weet precies hoe hij de zonnepanelen aan moet sluiten, zodat u er uiteindelijk ook profijt van heeft en zelf stroom opwekt. Het aansluiten van zonnepanelen is een behoorlijke klus en er komt de nodige kennis bij kijken. Waag uzelf hier dan ook niet aan indien u dit nog nooit eerder gedaan heeft. Indien u dit toch doet, is de kans groot dat de boel op de verkeerde manier aangesloten wordt en de panelen niet naar behoren werken. In dat geval moet u alsnog een elektricien inschakelen en vallen de kosten mogelijk nog hoger uit.