Skip to main content

Zelf uw stopcontact verven? U bent niet de enige die zelf een stopcontact wilt verven. Er zijn tal van redenen om een stopcontact te willen schilderen. Veel mensen houden niet zo van stopcontacten. U hebt ontzettend veel tijd en moeite besteed aan het inrichten van een huis, dus waarom zou u daarna de stopcontacten verwaarlozen? Zeker als de muur een mooie kleur heeft, valt het extra op als het stopcontact niet op zijn plaats zit. Lees verder voor tips en trucs bij het aansluiten en schilderen van uw stopcontact.

Wat heeft u nodig om uw stopcontact te verven?

Allereerst zijn er wat belangrijke benodigdheden om succesvol uw stopcontact te verven, haal deze in huis voordat u begint met het verven van de stopcontacten. U hebt schuurpapier, een roller en verfkwasten nodig als u een stopcontact gaat schilderen. Verf en vernis is ook een vereiste als u deze klus met succes wilt klaren. U kunt stopcontacten alleen goed en zorgvuldig schilderen als u ze van de muur heeft gehaald. Als u de stopcontacten bijvoorbeeld op oude kranten legt, hebt u veel bewegingsvrijheid tijdens het schilderen. Als een stopcontact van polyethyleen of polypropyleen is gemaakt, kunt u het stopcontact helaas niet schilderen. Wat u dan moet doen? Nieuwe stopcontacten kopen die u kunt overschilderen!

Stappenplan voor het verven van uw stopcontacten.

Stap 1: Stroom eraf halen

Het is belangrijk om eerst de stroom er af te halen voordat u begint met verven! Natuurlijk kunt u een stopcontact niet verven als er nog stroom op staat. Voor de veiligheid moet u eerst de stroom eraf halen. Voor uw veiligheid en die van anderen die rondlopen, bent u niet zeker hoe dit moet? Schakel dan voor de zekerheid een elektricien in.

Stap 2: Haal de stopcontacten van de muur

Door de stopcontacten van de muur bespaard u uzelf een hoop tijd en eventuele ellende! Leg de stopcontacten op een krant, zo hoeft u zich niet druk te maken om schade of verf op de muur. Daarnaast kunt u met een losgehaald stopcontact veel makkelijker werken.

Stap 3: Poets het stopcontact

Als er veel vet op het stopcontact zit, kunt u het stopcontact niet goed overschilderen. Verwijder dus eerst de verf. Poets de contactdoos en breng vervolgens een laag ontvetter aan. Een ontvettingsmiddel kunt u bij verreweg de meeste bouwmarkten krijgen.

Stap 4: Stopcontacten opschuren

Vervolgens kunt u de stopcontacten opschuren. Het is belangrijk om schuurpapier met een fijne korrel te gebruiken en geen schuurmachine. U wilt namelijk niet te veel van het stopcontact afschuren. Door licht te schuren krijgt het stopcontact een licht ruwe laag, dit zorgt ervoor dat de verf op het stopcontact beter blijft zitten.

Stap 5: Kleur aanbrengen

Wanneer uw stopcontact al een kleur had kan het nodig zijn om eerst een grondkleur aan te brengen. Dit is niet nodig bij een wit stopcontact. Breng een dunne laag verf aan, de verf moet namelijk goed kunnen drogen. Nadat deze dunne laag opgedroogd is kunt u eventueel nog een laag aanbrengen, herhaal dit tot dat u de gewenste kleur hebt.

Stopcontacten verleggen

Vindt u het verven van uw stopcontact niet genoeg en wilt u uw stopcontact het liefst wegwerken? Dat kan! Het is mogelijk om stopcontacten te verleggen naar een plaats waar het stopcontact minder prominent aanwezig is. U kunt de stopcontacten zelf verleggen let dan wel goed op uw veiligheid, u kunt dit ook door een gespecialiseerde elektricien laten doen.