Skip to main content

Ieder huishouden in Amersfoort verbruikt dagelijks behoorlijk wat stroom. Krijg je deze stroom geleverd van een energiebedrijf? Dan is de kans aanwezig dat het hier om grijze stroom gaat. Grijze stroom wordt opgewekt met behulp van uitputtelijke bronnen (aardgas, steenkool en aardolie) en kernenergie. Bij deze stroomvorm is er dus  eigenlijk sprake van niet-duurzame stroom. Je kunt echter ook steeds vaker kiezen voor groene stroom. Hier betaal je vaak wat meer voor, maar deze stroomvorm heeft ook de nodige voordelen. Wat deze voordelen zijn? Wij zetten ze hier voor jou op een rijtje.

Beter voor het milieu


Het grootste voordeel van groene stroom is dat het een stuk beter is voor het milieu. Dit komt door de manier waarop deze stroom opgewekt wordt. Voor het opwekken van groene stroom worden namelijk duurzame energiebronnen gebruikt. Zo wordt er bijvoorbeeld stroom opgewekt met behulp van windkracht, zonne-energie en waterkracht. Deze energiebronnen raken nooit op, waardoor deze stroom een stuk beter is voor het milieu. Bij veel energieleveranciers kun je tegenwoordig zelf kiezen of je grijze of groene stroom afneemt. Voor groene stroom betaal je weliswaar wat meer, maar het is beter voor het milieu. Kijk echter wel goed of het daadwerkelijk om groene stroom gaat. Dit is namelijk niet altijd het geval, ook al beweert een leverancier dit wel.

Je kunt het zelf opwekken


In tegenstelling tot grijze energie kun je groene energie zelf opwekken. Hoe? Met behulp van zonnepanelen. Deze kun je namelijk op jouw dak installeren. Wanneer de panelen juist geïnstalleerd zijn, zetten ze zonne-energie om in stroom. Je hoeft in dat geval minder stroom af te nemen van jouw energieleverancier. Je bent zo niet alleen duurzaam bezig, maar je bespaart ook nog eens flink wat geld. Zonnepanelen zijn echter niet bepaald goedkoop in de aanschaf. Laat je hierdoor echter niet weerhouden. Op de korte termijn kosten ze jou veel geld, maar op de lange termijn verdien je ze hoe dan ook terug.