Skip to main content

Het aansluiten van elektra is doorgaans geen eenvoudige klus. Vaak wordt er dan ook een elektricien ingeschakeld om dit te doen. Wanneer het gaat om het ophangen van verlichting, is het meestal niet noodzakelijk om een elektricien in te schakelen. Lampen ophangen is namelijk een klus die u vrij eenvoudig zelf uit kunt voeren. Heeft u dit nog nooit eerder gedaan? Hieronder leggen wij u precies uit hoe u hierbij te werk gaat.

Voorbereidende werkzaamheden

Voordat u begint met het aansluiten van een lamp, moet u altijd een aantal voorbereidende maatregelen treffen. Zorg er altijd eerst voor dat de stroom volledig is uitgeschakeld. Zo voorkomt u dat u tijdens het ophangen van de lamp een stroomschok krijgt. Daarnaast moet u over een schroevendraaier en eventueel een striptang beschikken.

Lamp bevestigen

Komt de nieuwe lamp exact op dezelfde plek te hangen als de oude lamp? Dan is het helemaal vrij makkelijk om de lamp te bevestigen. U moet in dat geval alleen even de draden van de nieuwe lamp strippen, indien dit nog niet gedaan is. Vervolgens bevestigt u de lamp en sluit u de draden aan op het reeds aanwezige kroonsteentje. Voordat u de boel weer afsluit, is het verstandig eerst te testen of de lamp het ook daadwerkelijk doet. Wanneer dit niet zo is, kunt u nog makkelijk aanpassingen doen.

Fitting bevestigen

Wanneer er nog geen lamp aanwezig was, is het bevestigen van een lamp lastiger. In dat geval moet u namelijk eerst een fitting aansluiten. Begin eerst met het verwijderen van de deksel van de centraaldoos. Voer vervolgens de blauwe en zwarte draad door het gat en strip de kabels voor een klein deel. Bevestig vervolgens een kroonsteentje aan de kabels en maak de deksel van de centraaldoos weer vast. Vervolgens sluit u de gestripte draden van de lamp aan op het kroonsteentje.

Elektricien inschakelen

Het ophangen van een lamp is niet bepaald lastig, maar mogelijk kunt u er niet mee over weg. In dat geval schakelt u gewoon een elektricien in. Hij kan uw lamp binnen de kortste keren op de juiste wijze aansluiten. Gaat u een ruimte helemaal verbouwen en moeten de lampen op andere plekken komen? Dan moeten de elektriciteitsleidingen verlegd worden. Ook hiervoor kunt u een beroep doen op een elektricien.