Skip to main content

Het kan aantrekkelijk zijn om bepaalde werkzaamheden op het gebied van elektra zelf uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een nieuw stopcontact in de muur, het aansluiten van de verlichting op een aansluitingspunt aan het plafond, enzovoorts. Veel van deze klussen kunnen relatief eenvoudig zelf worden uitgevoerd, als u hier voldoende kennis over heeft. Ook kunt u op internet naar instructievideo’s zoeken, waarin stapsgewijs wordt uitgelegd hoe deze klussen kunnen worden uitgevoerd zonder hulp van een elektricien. Er zijn echter ook klussen die u niet zelf uit kunt voeren! Enerzijds doordat de kans op ongelukken relatief groot is, anderzijds doordat veel verzekeraars dit niet zullen toestaan.

Van een 1- naar een 3-faseaansluiting in de meterkast

Een van de klussen die u altijd door een elektricien uit moet laten voeren, is het vervangen van een
1-faseaansluiting voor een 3-faseaansluiting. Deze klus moet steeds vaker worden uitgevoerd, nu huishoudens vaker kiezen voor bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp in plaats van een cv-ketel. Met een 3-faseaansluiting in de meterkast is het mogelijk om krachtstroom te ontvangen, waarmee grootstroomverbruikers gebruikt kunnen worden. Ook is het voor het aansluiten van een 3-faseaansluiting noodzakelijk om toestemming te vragen bij uw netbeheerder. Onze elektricien zal u voor de transformatie van de meterkast meer vertellen over het vragen van toestemming.

Zelf klussen uitvoeren op het gebied van elektra

Veel andere klussen kunnen, zoals eerder al beschreven werd, zelf uitgevoerd worden. Een verzekeraar zal u altijd aanraden om het uitgevoerde werk door een installateur te laten controleren. Zo weet u zeker dat de kans op bijvoorbeeld een brand als gevolg van een kortsluiting minimaal is. Daarbij is het belangrijk om de voorschriften voor het uitvoeren van elektra werkzaamheden aan te houden. Als later blijkt dat u deze voorschriften niet heeft aangehouden, zal schade als gevolg van ongelukken niet vergoed worden. De exacte voorschriften voor het gebruik van elektra vindt u op internet.

Twijfels over het uitvoeren van elektraklussen

Twijfelt u over uw eigen vaardigheden in het uitvoeren van elektra werkzaamheden in huis? Of wilt u er zeker van zijn dat u aan de voorschriften voor het uitvoeren van elektraklussen voldoet? Neem in beide gevallen contact op met onze elektriciens. Zij kunnen u van passend advies voorzien! Daarbij kunnen we u aanraden om een deel van de elektra werkzaamheden door een gespecialiseerde elektricien uit te laten voeren als u twijfelt. U wilt iedere kans op complicaties immers uitsluiten!