Skip to main content

Er wordt wel eens gevraagd welke stopcontacten eigenlijk kindveilig zijn. Dat is lastig te bepalen, want wanneer is een stopcontact kindveilig? Zolang er kans is op elektrocutie is eigenlijk geen enkel stopcontact veilig, waardoor dus geen enkel stopcontact door de selectie komt. Bij stopcontacten blijft immers altijd de kans dat er wat mis gaat, hoe klein die kans misschien ook is. Je doet er daarom dus goed aan om je kind sowieso niet alleen te laten in een ruimte waar elektrische apparaten aanwezig zijn. Alleen op die manier kun je elk mogelijk risico op dit gebied uitsluiten.

Wat is dan wel een veilige manier om stopcontacten te beveiligen?

Je zou kunnen overwegen om afdekplaatjes te kopen. Dit zijn een soort deksels die op een stopcontact kunnen worden geplaatst. Wanneer je deze op een stopcontact plaatst, zie je niet meer dat er een stopcontact achter zit. Voor kinderen is de uitdaging daardoor niet aanwezig om alsnog iets in de gaatjes te steken, bijvoorbeeld een pen of een schroevendraaier.

Een andere optie is nog om een kindveilig stopcontact met een KEMA keurmerk aan te schaffen. Hierbij worden er voor de twee openingen in het stopcontact klepjes bevestigd, die enkel open gaan als er

met een gelijke druk op beide klepjes wordt gedrukt. Je kunt dus eenvoudig een stekker in het stopcontact steken, maar een schroevendraaier of iets dergelijks past er niet in, tenzij in beide gaten een gelijke druk wordt uitgeoefend – iets dat voor kinderen nagenoeg onmogelijk is. Voor meer informatie kunt u terecht bij de elektricien.