Skip to main content

Om elektrische apparaten te laten werken, steekt u gewoonweg een stekker in het stopcontact. Althans, dit is bij de meeste elektrische apparaten het geval. Voor sommige apparaten is de stroom die door standaard stopcontacten geleverd wordt (230 volt) echter niet voldoende om te kunnen werken. Deze apparaten werken op krachtstroom. Dergelijke apparaten worden meestal door bedrijven gebruikt. Hierbij kunt u denken aan zware machines. Maar wat is krachtstroom eigenlijk precies en hoe krijgt u de beschikking over krachtstroom?

3-fasenaansluiting

Het voornaamste verschil tussen gewone stroom en krachtstroom is de hoeveelheid stroom die geleverd wordt. Dit komt met name doordat een standaard stekker een 1-faseaansluiting heeft. Om krachtstroom te verkrijgen, dient een 3-fasenaansluiting geplaatst te worden. Een aansluiting bestaat in dat geval uit drie fasen. Elke fase levert in dit geval een vermogen van 230 volt, waardoor apparaten die werken op krachtstroom drie keer zoveel stroom krijgen als apparaten met een 1-faseaansluiting.

Krachtstroom in uw woning

Ondanks dat krachtstroom meestal gebruikt wordt bij bedrijven die werken met zware machines, komt het ook steeds vaker voor dat er een aansluiting voor krachtstroom wordt geplaatst in woonhuizen. In huizen wordt krachtstroom met name gebruikt om een inductiekookplaat te laten werken. Een dergelijke kookplaat vraagt dusdanig veel stroom, dat een standaard 1-faseaansluiting niet voldoende is om de plaat te laten werken. Om op een inductieplaat te kunnen koken, moet er een speciale aansluiting geplaatst worden.

Hoe sluit u krachtstroom aan?

Een inductiekookplaat kan alleen werken wanneer er een aansluiting voor krachtstroom aanwezig is in uw woning. Hier komt wel iets meer bij kijken dan het plaatsen van een extra stopcontact. Meestal moet er ook een extra groep in de meterkast geplaatst worden om de inductiekookplaat te laten werken. Heeft u geen ervaring met het aansluiten van krachtstroom? Schakel dan een elektricien in om dit voor u op te lossen. Een elektricien weet precies hoe hij de krachtstroom aan moet sluiten en kan, indien noodzakelijk, ook direct een extra groep in uw meterkast plaatsen. Op deze manier kunt u uw inductiekookplaat straks zonder problemen gebruiken.