Skip to main content

Er zijn ontzettend veel woningbezitters, die voor een sfeervolle inrichting van hun woning kiezen voor het gebruik van dimmers. Met name in de slaap- en woonkamer kan een dimmer goed tot z’n recht komen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat er niets vervelender is, dan op moeten staan met fel licht! Hoewel u vaak wel meteen wakker zal zijn, zorgt dit bij sommigen voor een ochtendhumeur. Door een dimmer in de slaapkamer te monteren, is zo’n ochtendhumeur voortaan verleden tijd!

 

Bij de aanschaf van een dimmer zal u opvallen, dat er letters op de dimmers staan. Deze R, C en L geven aan, met welk type lamp de dimmer gecombineerd kan worden. In dit artikel vertellen onze elektriciens u hier meer over.

 

Betekenis van de verschillende letters op dimmers

Wanneer u voor een dimmer met de letter C kiest, dan kunt u deze met vrijwel iedere lampensoort gebruiken. Bij een combinatie met een led- of spaarlamp, is het belangrijk om uit te zoeken of de lampen überhaupt gedimd kunnen worden. Een dimmer met de letter R is enkel te gebruiken in combinatie met een gloeilamp of een halogeenlamp van 230 volt. Met een dimmer voorzien van de letter L kiest u voor een middenweg. Deze dimmer is te combineren met gloeilampen, halogeenlampen van 230 volt en sommige ledlampen.

 

Instructievideo’s voor het monteren van een dimmer

Onze elektriciens helpen u graag bij de montage van een dimmer. In het bijzonder wanneer er elektrakabels verlegd moeten worden, of wanneer u nieuwe kabels aan moet leggen. Mocht u de dimmer op de plek van een schakelaar willen monteren, dan heeft u onze hulp vaak niet nodig. Op internet vindt u handige instructievideo’s, waarin stapsgewijs wordt toegelicht hoe de dimmers gemonteerd kunnen worden. Een elektricien kan u ook helpen met het aanleggen van verlichting.