Skip to main content

We kennen allemaal wel de kleine lampjes die op zonne-energie gaan. Ze zijn geliefde cadeautjes voor mensen met een eigen tuin. Zelfs zo geliefd dat ze het vaak maar een jaar volhouden, zodat je in principe gewoon elk jaar hetzelfde kan geven. Als je een iets meer structurele oplossing wil, zou je er voor kunnen kiezen om zonnepanelen op de woning te laten plaatsen en daar de verlichting op aan te sluiten.

De voordelen van zonne-energie

Zonne-energie biedt eigenlijk voor ons als particulier maar één voordeel: je verdient er geld mee. Op de lange termijn verdien je geld doordat je bespaart op de energierekening. Je verbruikt immers nog steeds net zoveel energie, maar doordat je zelf (een deel van) die energiebehoefte voor je rekening kunt nemen, hoef je minder energie af te nemen en dus ook minder te betalen. Ideaal dus!

Een ander voordeel is uiteraard dat het goed is voor het milieu, maar hierover zijn de meningen sterk verdeeld. Zonnepanelen zijn immers lang niet zo milieuvriendelijk als men denkt. Het klopt dat de panelen zelf goed voor het milieu zijn in de zin van dat er bij het opwekken van energie geen schadelijke stoffen vrijkomen, maar om het paneel zelf te fabriceren, is er behoorlijk wat energie en grondstoffen nodig. Die komen niet uit de lucht vallen, en moeten soms met een hoge milieubelasting tot gevolg gewelfd en gefabriceerd worden.