Skip to main content

Iedereen is wel bekend met het gegeven dat de meeste ongelukken in en rond de woning gebeuren. Ieder weekend zit de eerste hulp weer helemaal vol met toppers die dachten zelf wel even te kunnen klussen. En over het algemeen gaat het ook goed. Maar toch: een zaag door een pees, een elektrische schok en daardoor een val, een gebroken been door een wankel trappetje. Het zijn alledaagse problemen voor de doctoren die een weekendshift draaien op de eerste hulp.

Ook voor het aanleggen van verlichting is het van belang dat je dat zo veel mogelijk veilig en goed voorbereid doet. Goed, het niveau van een gekwalificeerde elektricien ga je waarschijnlijk niet halen. Dat is niet erg, als je de volgende veiligheidstips maar in aanmerking neemt.

Let op kortsluiting

De mogelijkheden om kortsluiting te creëren, zijn groter dan je denkt. Natuurlijk kun je werken met een brakke lamp of een lamp waarin het aansluitpunt niet helemaal goed is. Dan ontstaat al snel kortsluiting op het moment dat je de schakelaar omzet. Hetzelfde geldt in mindere mate voor slechte bekabeling. Door slechte bekabeling ontstaat het risico op het doorbranden van de aansluiting, met een grote kans op brand. Iets dat je te allen tijde wilt voorkomen.

Let op het werken op hoogte

Je werkt, zeker als je gaat pielen aan het plafond, vaak boven je macht. Dat is zwaarder en boven in de kamer is het vaak ook nog eens warmer. Je wilt dus voorkomen dat je van een trapje valt omdat je uit balans raakt, bijvoorbeeld door vermoeidheid. Doe voorzichtig.