Skip to main content

Elektriciteit in ons dagelijks leven is zo vanzelfsprekend dat we er vaak achteloos mee omgaan. Als we stroom nodig hebben steken we een stekker in de muur en voor licht halen we een schakelaar over. Het zit keurig en onzichtbaar weggewerkt in onze muren of verpakt in plastic draad. En daarom gaat onze relatie met elektriciteit vaak niet verder dan het betalen van de maandelijkse factuur of… als er problemen zijn. Wanneer u thuis zelf aan de slag gaat om die te verhelpen probeer dan altijd risico’s te vermijden.

Gebruik altijd een simpele spanningzoeker of een meter. U kunt ze tegenwoordig overal wel tegen een redelijk bedrag aanschaffen. Schakel altijd eerst de stroom in de stoppenkast uit, maar controleer ook daarna nog of de spanning er echt af is. Als u helemaal zeker wilt zijn, haal dan hoofdschakelaar om.

veilige elektriciteit Hangt u een nieuwe plafondlamp op, schakel dan nooit de stroom af met de vertrouwde wandschakelaar. Een huisgenoot kan die uit gewoonte weer omzetten, met alle gevolgen van dien. U zult een schok wel overleven, maar een val van een trap kan ook gevolgen hebben. Iedere eerste hulp arts zal u kunnen vertellen dat de meeste ongelukken door een slecht uitgevoerd klusje in en om het huis worden veroorzaakt!
Door veelvuldig gebruik kan er een draadbreuk ontstaan. Repareer deze nooit met tape of een kroonsteentje maar vervang liever het hele snoer.

Kinderen zien nog geen gevaar. Zorg dat ze uit uw buurt blijven tijdens het klussen en mocht u het werk niet helemaal afkrijgen, laat dan nooit kabels of stroomdraden open achter.