Skip to main content

Steeds meer mensen willen in de zomer lekker buiten kunnen genieten van het mooie weer. Het komt dan ook geregeld voor dat mensen een overkapping, pergola of veranda (laten) bouwen voor in hun tuin. Op deze manier wordt het extra aantrekkelijk om op zonnige dagen in uw tuin te vertoeven. Wanneer u hier in de zomer een groot deel van de dag doorbrengt, is het natuurlijk ook wel handig dat er punten zijn waar u stroom af kunt tappen. Het is immers ook niet ideaal om telkens een verlengsnoer te gebruiken en zo stroom van binnen te halen. Nee, in dat geval kunt u beter buitenstopcontacten plaatsen. Maar hoe installeert u eigenlijk een buitenstopcontact?

Aftakdoos plaatsen

Voordat u buitenstopcontacten kunt plaatsen, moet er natuurlijk eerst stroom worden aangelegd van binnen naar buiten. Boor een gat in de muur en voer de kabel naar een aftakdoos. Doe dit via het flexibele membraam aan de onderzijde van de aftakdoos. De aftakdoos zelf bevestigt u met behulp van schroeven aan de muur. Vanuit deze doos kunt u vervolgens de elektriciteitskabel leggen om uw buitenstopcontacten van stroom te kunnen voorzien.

Stroomkabels aanleggen

Wanneer u ook alle buitenstopcontacten wilt gebruiken, moet er natuurlijk wel stroom beschikbaar zijn. Deze stroom verkrijgt u door elektriciteitskabels aan te leggen in uw tuin. Gaat u deze kabels zelf aanleggen? Dan moet u met een aantal zaken rekening houden. Zo dient een elektriciteitskabel in uw tuin op minimaal 60 centimeter diepte geplaatst te worden. Deze kabel kunt u vervolgens naar de buitenstopcontacten laten lopen, zodat u de stopcontacten ook kunt gebruiken.

Stopcontacten installeren

De stopcontacten zelf moeten op een hoogte van minimaal 25 centimeter van de grond geïnstalleerd worden. Het is verstandig om een plek te kiezen die zo min mogelijk blootgesteld wordt aan neerslag. Een stopcontact die u buiten gaat gebruiken. moet altijd voorzien zijn van beveiliging tegen de neerslag. De meeste stopcontacten voor buiten beschikken dan ook over een klepje om het water buiten de doos te houden en zo kortsluiting te voorkomen. Wanneer het u niet lukt om zelf buitenstopcontacten te installeren, kunt u een elektricien inschakelen om dit klusje voor u te klaren.

Wanneer u werkt met elektronica is het belangrijk om altijd de veiligheid van u en uw omgeving in acht te nemen. Dus bent u er niet zeker van of u correct elektra kan installeren, schakel dan een elektricien in.