Skip to main content

Je kent de situatie vast wel. Je hebt ergens stroom nodig maar er is in de verste verte geen stopcontact te vinden. Dan maar even een verlengsnoer neerleggen zodat je toch de beschikking hebt over elektriciteit.
Dat hoeft niet zo’n probleem te zijn, maar verlengsnoeren kunnen gevaarlijk heet worden.

De risico’s van verlengsnoeren

Verlengsnoeren kunnen bij grote belasting heet worden en soms zelfs smelten. Op de haspel of op het verlengsnoer zelf is vaak terug te vinden in welke mate een verlengsnoer belast mag worden. Vaak vind je hier een getal terug voor belasting als het verlengsnoer is opgerold, en een getal voor als het verlengsnoer is uitgerold. Let goed op dat je deze waarde niet overschrijft. Ook kun je altijd voor de veiligheid het verlengsnoer uitrollen. De warmte kan dan veel beter weg dan wanneer het verlengsnoer is opgerold, waardoor de hele situatie een stuk veiliger wordt.
Ook doe je er goed aan om een verlengsnoer dus niet permanent te gebruiken. De kans op overbelasting is dan te groot; je stopt al snel meer stekkers of stekkers van zwaardere apparaten in het verlengsnoer dan je vooraf had verwacht. Wanneer je ergens permanent stroom nodig hebt, is het veel verstandiger om een elektricien in te schakelen en extra wandcontactdozen te laten installeren. Je voorkomt dan een kluwen van verlengsnoeren en je voorkomt het gevaar van smelten.
Door smeltende verlengsnoeren kan brand ontstaan. Ook kunnen de omhulsels van de afzonderlijke draden in het verlengsnoer wegsmelten, met als gevolg dat de draden tegen elkaar aan komen. Wanneer dit het geval is kan er kortsluiting ontstaan, waardoor er ook weer brand kan ontstaan. Als er geen afdoende aardlekschakelaar is, kan het zelfs gebeuren dat een heel oppervlak onder spanning komt te staan. Dit kan levensgevaarlijke en zelfs dodelijke gevolgen hebben!