Skip to main content

Stopcontacten zijn er vandaag de dag in allerlei verschillende varianten. Zo kunnen we onderscheid maken tussen geaarde en niet-geaarde wandcontactdozen. Dit zijn echter niet de enige stopcontacten die we kennen. Zo is er ook nog een perilex aansluiting. Deze aansluiting komt tegenwoordig in steeds meer woningen voor. Vaak wordt deze aansluiting vergeleken met krachtstroom, maar helemaal hetzelfde is het niet. Weet u niet wat een perilex aansluiting is en waar u het voor gebruikt? Wij geven u hieronder tekst en uitleg.

Dubbel vermogen met perilex aansluiting

Het verschil tussen een standaard stopcontact (230 volt) en een perilex aansluiting is behoorlijk groot. Dit komt voornamelijk door de hoeveelheid vermogen die beide stopcontacten leveren. Een perilex aansluiting levert namelijk twee keer 230 volt, dubbel zoveel dus al een normaal stopcontact. Hoe dit komt? Doordat deze aansluiting aan de achterkant aangesloten wordt op twee nuldraden en twee fasedraden. Dit zijn twee draden meer dan bij een standaard stopcontact. Logisch dus dat een perilex aansluiting over twee keer zoveel vermogen beschikt. Aan de voorkant ziet u echter ook direct dat u te maken hebt met een perilex. In plaats van twee openingen voor de stekker heeft een perilex er namelijk vier.

Voor welke apparaten heeft u perilex nodig?

Voor het merendeel van de apparaten in uw woning volstaat een standaard stopcontact van 230 volt. In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om een stopcontact met meer vermogen te hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u kookt op inductie. Bij deze kookplaat wordt een magnetisch veld gevormd en daar is beduidend meer energie voor nodig dan een standaard stopcontact kan leveren. Een perilex aansluiting is in dat geval ideaal. Deze levert namelijk dubbel vermogen, waardoor er geen problemen ontstaan. Kookt u niet op inductie, maar heeft u wel een sauna in huis of werkt u met een centraal ventilatiesysteem? Dan biedt een perilex aansluiting ook uitkomst.

Elektricien inschakelen voor aansluiting

De meeste nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig standaard voorzien van een perilex aansluiting. Woont u nog in een relatief oud huis? Dan is er waarschijnlijk nog niet zo’n speciaal stopcontact aanwezig. Wanneer u overstapt van koken op gas naar inductie, is dit echter wel noodzakelijk. Zonder perilex aansluiting kunt u de kookplaat namelijk niet gebruiken. Wilt u zo’n aansluiting krijgen? Doe dan een beroep op een elektricien. Een perilex aansluiting aanleggen is namelijk bijzonder lastig. Voor een elektricien is dit echter gesneden koek. Hij heeft de aansluiting binnen de kortste keren gereed en zorgt ook nog eens voor een kwalitatieve en veilige installatie.