Skip to main content

Stopcontacten zijn er vandaag de dag in allerlei verschillende varianten. Zo kunnen we onderscheid maken tussen geaarde en niet-geaarde wandcontactdozen. Dit zijn echter niet de enige stopcontacten die we kennen. Zo is er ook nog een perilex aansluiting. Deze aansluiting komt tegenwoordig in steeds meer woningen voor. Vaak wordt deze aansluiting vergeleken met krachtstroom, maar helemaal hetzelfde is het niet. Weet jij niet wat een perilex aansluiting is en waar je het voor gebruikt? Wij geven je hieronder tekst en uitleg.

Dubbel vermogen met perilex aansluiting

Het verschil tussen een standaard stopcontact (230 volt) en een perilex aansluiting is behoorlijk groot. Dit komt voornamelijk door de hoeveelheid vermogen die beide stopcontacten leveren. Een perilex aansluiting levert namelijk twee keer 230 volt, dubbel zoveel dus al een normaal stopcontact. Hoe dit komt? Doordat een perilex aansluiting aan de achterkant aangesloten wordt op twee nuldraden en twee fasedraden. Dit zijn twee draden meer dan bij een standaard stopcontact. Logisch dus dat een perilex aansluiting over twee keer zoveel vermogen beschikt. Aan de voorkant zie jij echter ook direct dat je te maken hebt met een perilex. In plaats van twee openingen voor de stekker heeft een perilex aansluiting er namelijk vier.

Voor welke apparaten heb je perilex nodig?

Voor het merendeel van de apparaten in jouw woning volstaat een standaard stopcontact van 230 volt. In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om een stopcontact met meer vermogen te hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jij kookt op inductie. Bij deze kookplaat wordt een magnetisch veld gevormd en daar is beduidend meer energie voor nodig dan een standaard stopcontact kan leveren. Een perilex aansluiting is in dat geval ideaal. Deze levert namelijk dubbel vermogen, waardoor er geen problemen ontstaan. Kook jij niet op inductie, maar heb je wel een sauna in huis of werk je met een centraal ventilatiesysteem? Dan biedt een perilex aansluiting ook uitkomst.

Elektricien inschakelen voor aansluiting

De meeste nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig standaard voorzien van een perilex aansluiting. Woon jij nog in een relatief oud huis? Dan is er waarschijnlijk nog niet zo’n speciaal stopcontact aanwezig. Wanneer jij overstapt van koken op gas naar inductie, is dit echter wel noodzakelijk. Zonder perilex aansluiting kun jij de kookplaat namelijk niet gebruiken. Wil jij zo’n aansluiting krijgen? Doe dan een beroep op een elektricien. Een perilex aansluiting aanleggen is namelijk bijzonder lastig. Voor een elektricien is dit echter gesneden koek. Hij heeft de perilex aansluiting binnen de kortste keren gereed en zorgt ook nog eens voor een kwalitatieve en veilige installatie.