Skip to main content

Dit doet u wanneer stoppen doorslaan

Door 4 september 2018december 14th, 2022Tips

Wanneer de stoppen doorgeslagen zijn, hoeft dat niet direct te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is. Het kan namelijk ook zijn dat sprake is van overbelasting. Overbelasting op zich is onwenselijk, maar niet direct heel ernstig. Gelukkig zijn er namelijk stoppen die zorgen dat de kabels niet overbelast raken. Het probleem moet echter wel opgelost worden. U kunt niet leven met een stop die er dagelijks uitspringt. Probeer daarom overbelasting te voorkomen. U doet dit door niet teveel apparaten tegelijkertijd in te schakelen, of door apparaten op een andere groep aan te sluiten. Overbelasting komt namelijk doordat teveel ampères van een bepaalde groep wordt afgenomen.

De meterkast uitbreiden

De meest rigoureuze aanpak om stroomuitval te voorkomen is door de meterkast te laten uitbreiden door een ervaren elektricien. Deze zal een extra groep plaatsen. Hierdoor kan een andere groep ontlast worden en kan de stroomafname beter worden verspreid. Uiteraard Moet uw stroomtoevoer dit wel ondersteunen. Wanneer u eenvoudigweg heel veel stroom gebruikt en nieuw aansluiting aan zijn limiet zit, kan het zijn dat ook uitbreiding van de groepenkast geen uitkomst zal bieden. Maar in de meeste gevallen zal dit een goede oplossing voor het probleem vormen.

Wat kan ik op dit moment doen?

Wanneer u momenteel zonder stroom zit doordat de stoppen zijn doorgeslagen, kunt u achterhalen wat het probleem precies is. Wanneer sprake is van overbelasting, zult u minder apparaten gelijktijdig moeten gebruiken. Wanneer echter sprake is van kortsluiting, dan is er een apparaat stuk. U zult dit apparaat moeten loskoppelen van het stroomnet, en moeten laten vervangen of weggooien. Het is in ieder geval niet aan te raden om zomaar de stop te vervangen en zonder enige verdere actie weer verder te gaan. Dit kan levensgevaarlijke gevolgen hebben.