Veel elektrische apparaten zijn tegenwoordig geaard. Dit wil zeggen dat zij niet onder stroom komen te staan. Indien een apparaat niet-geaard is, kan dit wel. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kortsluiting of blikseminslag. Het aanraken van een apparaat zonder aarding resulteert in dat geval in een stroomschok. Niet alleen apparaten zijn tegenwoordig echter geaard, maar ook de stopcontacten. Waarschijnlijk heeft u op het eerste gezicht geen idee of een stopcontact al dan niet geaard is. Dat is logisch. Wij zetten de belangrijkste verschillen tussen deze twee wandcontactdozen hier op een rijtje!
Zichtbare verschillen
Om een geaard stopcontact van een niet-geaarde variant te onderscheiden, hoeft u echt geen kennis van elektra te hebben. U kunt dit namelijk al achterhalen door het stopcontact te inspecteren. Dit hoeft nog niet eens een grondige inspectie te zijn. Een geaard stopcontact herkent u namelijk direct aan de twee metalen pennetjes: eentje aan de onderkant en eentje aan de bovenkant. Daarnaast heeft een geaard stopcontact twee inkepingen aan beide zijkanten. Uiteraard zijn er ook twee gaten aanwezig om de stekker in te pluggen. Een niet-geaard stopcontact is volledig rond en heeft enkel twee gaten voor de stekker.
Het ‘achterwerk’
Stopcontacten voorzien elektrische apparaten van stroom. Althans, wanneer de wandcontactdozen zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Een blauwe en een bruine draad zijn in dat geval al voldoende. De bruine voert de stroom aan, de blauwe juist af. In het geval van slechts twee draden is er spraken van een niet-geaard stopcontact. Een geaarde variant is namelijk ook altijd aangesloten op een geelgroene kabel. Deze kabel noemen we de aarde. De geelgroene kabel staat in verbinding met de aardrail in de meterkast. Deze rail staat op zijn beurt weer in verbinding met de aarde. Bij een overvloed aan stroom zorgt de aardrail ervoor dat de elektriciteit wordt afgevoerd naar de aardbodem.
Stopcontact vervangen? Schakel een elektricien in!
In nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig vrijwel alle stopcontacten geaard. Bij oude huizen zijn vaak nog niet-geaarde stopcontacten aanwezig. Soms is slechts een deel geaard, bijvoorbeeld de stopcontacten voor een koelkast en een oven. Heeft u nog maar weinig geaarde wandcontactdozen in huis en wilt u de boel veiliger maken? Vervang uw stopcontacten dan door geaarde varianten. Dit verhoogt namelijk de veiligheid. U loopt zelf minder kans een schok te krijgen en tevens is de kans op brand als gevolg van kortsluiting kleiner. Laat het plaatsen van geaarde stopcontacten bij voorkeur aan een elektricien over. Waarom? Omdat er een aardedraad getrokken moet worden. Daarnaast moet de meterkast voorzien worden van een aardrail. Een pittige klus, maar voor een elektricien een fluitje van een cent!