Skip to main content

Wanneer de winterperiode aanbreekt in Nederland dan worden de verwarmingen weer hoog opgestookt om ons huis van een aangename temperatuur te voorzien. In deze periode verbruiken we enorme hoeveelheden gas die de rest van het jaar de hoogte van onze energierekening bepalen. Er zijn echter meerdere manieren om energie te besparen bij het opwarmen van ons huis. Zeker in de winter wanneer de meeste energie nodig is om de verwarming op te stoken kan één enkele maatregel al een flinke besparing opleveren. Een goede manier om energie te besparen is bijvoorbeeld met een betere isolatie van het huis. Er zijn twee gedeeltes van het huis waar de isolering vrij makkelijk verbeterd kan worden.

Dakisolatie

De meeste warmte die in huis door de verwarming gegenereerd wordt verdwijnt uit het huis via het dak. Warme lucht stijgt namelijk op en wanneer het dak van het huis niet goed geïsoleerd is dan ontsnapt circa 30% van de gegenereerde warmte via het dak naar buiten. De isolering van het dak verbeteren met het aanleggen van dakisolatie kan daarom voor een grote besparing op de energiekosten zorgen. Doordat er namelijk meer warmte in huis blijft hoeft er ook minder gestookt te worden.

Dubbel glas

Een plek waar ook veel warmte uit de woonkamer ontsnapt is via de ramen. Glas is namelijk een goede warmtegeleider en hierdoor kan de warmte van binnen makkelijk door het glas heen naar buiten verdwijnen. In de zomer betekent dit overigens ook dat de warmte van buiten makkelijk naar binnen kan komen. Als je de woonkamer beter wilt isoleren en hiermee op energie wilt besparen dan is een investering in dubbel (of zelfs driedubbel) glas een goede manier.