Elektriciteit aanleggen in uw eigen huis. Is dat moeilijk? Nee, tenzij u zich niet houdt aan veiligheidseisen. Als u dit doet moet het geen probleem zijn. Maar waar aat u beginnen. Normaal gesproken begint u waarschijnlijk gewoon. Bij elektriciteit is er sprake van gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan. Maak dan ook een plan waarover u kan nadenken. Bent u er niet geheel zeker van laat u plan dan controleren door een vakman. Let ook op dat u niets veranderd voor de elektriciteitsmeter. Dit is eigendom van de leverancier van energie.

Waar te beginnen?

Voordat u begint moet u de stroom uitschakelen! Daarna maakt u een plan waar u de stopcontacten en lichtschakelaars in het huis gaat plaatsen. Houd er rekening mee dat een stopcontact minimaal 30 centimeter van de vloer verwijderd is. Tevens mag u geen stopcontact binnen een straal van 3 meter van een douche of bad plaatsen. Maak een plan waar u de stopcontacten gaat aanleggen

Speciale aandacht voor de keuken.

In de keuken worden vaak veel elektrische apparaten gebruikt die veel stroom nodig hebben. Reserveer voor de keuken daarom minimaal twee groepen en verdeel de apparaten over de twee groepen.

Kleurencodes

Electrical socketDe verschillende elektriciteitsdraden hebben verschillende kleuren. Bruin en zwart zijn voor de stroomaanvoer waarbij zwart wordt gebruikt naar een lichtpunt(schakeldraad). Blauw is voor de stroomafvoer en geel groen is voor de aarde. Vanaf 1975 moet de groepenkast beveiligd zijn met een aardlekschakelaar. Is uw huis van voor 1975 en heeft uw huis geen aardlekschakelaar laat deze dan aanbrengen door een vakman.
Succes met het aanleggen van elektriciteit en wees voorzichtig.