Verlichting is een belangrijk onderdeel in veel tuinen. Indien u verlichting in uw tuin wilt, is het niet verstandig om zonder voorbereiding van start te gaan. Daarom doet u er goed aan om een lichtplan te maken. Door een dergelijk plan op te stellen, wordt het makkelijker om te kiezen uit het grote aanbod van verlichtingsbronnen.

Schets maken

Om een lichtplan op te stellen, maakt u eerste een plattegrond van uw tuin zoals deze er bij ligt of bij komt te liggen. Vergeet hierbij geen dingen als een terras of vijver mee te nemen. Geef daarna op de schets aan wat u in het donker wilt verlichten. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw vijver in de spotlights te zetten, maar het verlichten van mooie hoekjes kan ook een fraai gezicht zijn.

Verlichtingsmethode

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten verlichting verkrijgbaar. Zo kunt u uw tuin verlichten met grondspots, maar ook met diverse armaturen. Het is belangrijk om rekening te houden met het soort object dat u gaat verlichten bij het kiezen van uw buitenverlichting. Zo wordt een boom waarschijnlijk anders verlicht dan een kleine struik. Daarnaast is het ook aan te raden om rekening te houden met de richting van de buitenverlichting.

Elektricien raadplegen

Als u het lichtplan helemaal heeft afgerond, kunt u beginnen met de aanleg van de verlichting. Indien u dit niet zelf kunt of wilt doen, zoekt u contact met een elektriciën bij u in de buurt. Voor hem is het dagelijkse routine, waardoor de verlichting binnen de kortste keren geïnstalleerd is.